Internetistä ostettu. Mitä kirjanpitoon?
Mitä tulisi tietää internet-ostosta EU-alueella kirjanpitoon liittyen?

Internetistä ostetut palvelut ja tavarat, myyjä EU:n alueella
Tämä ohje koskee yrityksen verkko-ostoksia EU:n alueella.
Kun ostatte yrityksesi nimissä ulkomailta internetistä tavaraa tai palvelua, tarkistattehan, että toimitatte kirjanpitoon ostosta oikeanlaisen, verottajan vaatiman tositteen. Usein ulkomaisen verkkokaupan kuitissa, mikä oston jälkeen sähköpostiin tulee, ei ole kaikkia verottajan vaatimia tietoja.
Pääsääntöisesti sinun tulee ladata erikseen myyjän sivuilta yrityksille tarkoitettu tosite ja joissain tapauksissa jopa pyytää toimittajaa lähettämään erillinen lasku. Lasku saattaa tulla myös lähetettävän tuotteen mukana paketissa.
Maksunvälittäjä ei ole palvelun myyjä (Paytrail tms.). Maksunvälittäjä toimii sananmukaisesti maksun välittäjänä, joten maksunvälittäjän lähettämä kuitti ei yleensä sisällä tarvittavia tietoja.
Kun ostat tavaraa tai palvelua yritykselle, sinun tulee rekisteröityä yrityskäyttäjäksi heidän verkkopalveluun. Tärkeää on lisätä VAT-tunnuksesi/ Y-tunnus verkkosivuille. Mikäli et ilmoita VAT-tunnusta/ y-tunnusta, myydään tavarat/palvelut sinulle yksityishenkilönä ja silloin et saa vähentää yrityksen kirjanpidossa laskuun mahdollisesti sisältyvää arvonlisäveroa. Huomioithan, että kaikki hankinnat tulee olla yrityksen nimissä.
VAT-tunnus on yrityksen Y-tunnus, johon alkuun on lisätty FI ja Y-tunnuksessa oleva viiva jätetään pois. Esim. Y-tunnus on 1234567–1, VAT-tunniste on FI12345671.
Mikäli mahdollista, ilmoita verkkokauppaostoihin yritykseksi laskutusosoite pankkikorttimaksun sijaan. Näin ollen ei tarvitse erillistä laskua tulostella kirjanpitoon. Mikäli myyjä on sijoittautunut muuhun EU-maahan ja myy tavaraa/palvelua yritykselle, laittaa hän laskuille käänteisestä arvonlisäverosta kertovat merkinnät, merkintänä voi olla esim. ”Reverse charge”, ”VAT 0 %, intra-Community Supply”. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäverovelvollinen tästä myynnistä, on myyjän sijaan ostaja. Mikäli hankinta tulee yritykselle vähennykseen oikeuttavaan käyttöön, saa yritys myös vähentää hankintaan liittyvän arvonlisäveron.
Jotta arvonlisäveroilmoitukselle saadaan ilmoitettua oikein nämä ulkomailta ostetut palvelut/hankinnat, on siis tärkeää varmistaa, että myyjällä on tiedossa yritykseksi VAT-tunnus, jotta he tietävät myyvänsä tuotteen kuluttajan sijasta yritykselle.
Tarkistathan, että kaikki nämä tiedot vähintään löytyvät kirjanpitoon lähetetystä internet-ostoksesta
- Myyvän yrityksen nimi
- Myyjän y-tunnus tai VAT-tunniste, mikäli kyseessä toiseen EU-maahan sijoittautunut myyjä
- Ostajan nimenä tulee näkyä yrityksen nimi
- Mitä on myyty
- Kauppahinta
- Tiedot arvonlisäverokäsittelystä. Mikäli laskulla ei ole eriteltynä arvonlisäveroa, tulee laskulta ilmetä, miksi laskulla ei ole arvonlisäveroa esim. merkintä ”reverse charge”, ”intra community supply”, viittaus arvonlisäverodirektiiviin 2006/112/EY 138 art, VAT Directive art 44
Alla on listattuna yleisimpiä internetin välityksellä toimivia yrityksiä, joihin liittyvistä ostoista sinun täytyy yleensä itse tulostaa heidän sivuiltaan kirjanpitoon kelpuutettava tosite.
FACEBOOK palvelut
Facebook myy suomalaisille yrityksille palvelua käänteisellä arvonlisäverolla. Mikäli laskulla on merkitty arvonlisäveroprosentti ja määrä, olet ostanut palvelun yksityishenkilönä ja laskulta ei saa siinä tapauksessa vähentää arvonlisäveroa. Muista siis lisätä yrityksen VAT-tunnus ostajatietoihisi ostaessasi. Facebookista on ladattavissa useita erilaisia kuitteja. Varmista, että tositteessa minkä kirjanpitoon Facebookilta toimitat, on näkyvissä Facebookin VAT-tunnus ja merkintä 'Customer to account for any VAT arising on this supply in accordance with Article 196, Council Directive 2006/112/EC'
Facebook-laskutusohjesivusto aukeaa tästä
Näin lisäät alv-tunnisteen Facebook:in
ADOBE palvelut
Adobe myy suomalaisille yrityksille palvelua käänteisellä arvonlisäverolla. Mikäli laskulla on merkitty arvonlisäveroprosentti ja arvonlisäveron määrä, olet ostanut palvelun yksityishenkilönä ja laskulta ei saa siinä tapauksessa vähentää arvonlisäveroa. Muista siis lisätä yrityksen VAT-tunnus ostajatietoihisi ostaessasi.
Ohje Adoben-laskun tulostamiseen
LINKEDIN palvelut
Linkedin myy suomalaisille yrityksille palvelua käänteisellä arvonlisäverolla. Mikäli laskulla on merkitty arvonlisäveroprosentti ja arvonlisäveron määrä, olet ostanut palvelun yksityishenkilönä ja laskulta ei saa siinä tapauksessa vähentää arvonlisäveroa. Muista siis lisätä yrityksen VAT-tunnus ostajatietoihisi ostaessasi.
MICROSOFT palvelut
Microsoft myy suomalaisille yrityksille palvelua käänteisellä arvonlisäverolla. Mikäli laskulla on merkitty arvonlisäveroprosentti ja arvonlisäveron määrä, olet ostanut palvelun yksityishenkilönä ja laskulta ei saa siinä tapauksessa vähentää arvonlisäveroa. Muista siis lisätä yrityksen VAT-tunnus ostajatietoihisi ostaessasi.
Ohje Microsoft-laskun tulostamiseen
Lisätietoa: Meiltä saat asiakkaanamme toki lisätietoja tai neuvoja. Kysy rohkeasti lisää.
Copyright Mattila Taloushallinto Oy. Ylläoleva blog -teksti on lyhyt tiivistys yleisistä periaatteista joko taloushallinnon, palkkahallinnon tai verotuksen alueille ja sitä ei ole tarkoitettu sellaisenaan käytettäväksi yleisohjeeksi, koska liiketapahtumat vaativat usein yksityiskohtaisempaa tarkastelua. Blog-tekstin tarkoitus on toimia johdantona aiheeseen. Mattila Taloushallinto Oy ei vastaa tämän blog-kirjoituksen mahdollisista jatkotulkinnoista, virhetulkinnoista eikä mahdollisista taloushallinnon, palkkahallinnon tai veroseuraamuksista. Mikäli haluatte tarkempaa lisätietoa tai neuvontaa aihealueelle, ottakaa mieluusti meihin yhteyttä.